Προβιοτικά

Θα μπορούσαν τα προβιοτικά
να βοηθήσουν στην καταπολέμηση
ενός κρυολογήματος;

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επαρκώς ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορούν πράγματι να αποτρέψουν αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ άλλες μελέτες δεν έχουν αδιάσειστα στοιχεία.
Η Αναθεώρηση Cochrane του 2015 συμπεριέλαβε 13 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και παρείχε συνολικά 3.720 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ενηλίκων (ηλικίας περίπου 40 ετών) και ηλικιωμένων. Η αναθεώρηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά ήταν καλύτερα από το εικονικό φάρμακο (placebo).
Τα προβιοτικά μείωσαν τη διάρκεια ενός επεισοδίου κατά 1,89 ημέρες περίπου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επίσης, τα προβιοτικά […]

Read more...
Vitamin D

Ο ρόλος της βιταμίνης D και του ψευδαργύρου

Μελέτες έχουν δείξει το ρόλο της βιταμίνης D και του ψευδαργύρου στην ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των θετικών επιδράσεών τους στην πιθανή πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και τη βελτίωση των συμπτωμάτων μεταξύ του γενικού πληθυσμού.
Ο ψευδάργυρος, όταν χορηγείται σε διαφορετική ημερήσια δόση μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ενός κοινού κρυολογήματος, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.
Επίσης, οι μελέτες υποδεικνύουν το ρόλο της βιταμίνης D στη φυσική ανοσία, συμπεριλαμβανομένης της […]

Read more...
Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα αποκαλείται «κοινό» για έναν πολύ καλό λόγο. Είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε λίγοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να διαφύγουν της λοίμωξης ετησίως. Πράγματι, τα κοινά κρυολογήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών νόσων.
Οι ενήλικες παρουσιάζουν 2-5 κρυολογήματα κατά μέσο όρο ετησίως.
Τα κρυολογήματα συνδέονται περισσότερο με τον κρύο καιρό κι επομένως τους χειμερινούς μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά κλίματα γλιτώνουν από αυτά.
Ετησίως, ο αριθμός των κρυολογημάτων σε όλον τον κόσμο είναι χιλιάδες εκατομμύρια. […]

Read more...